landscape and interior design of an existing building in tsagarada of pelion

Architects Team:

  • Stavros Gyftopoulos

  • Dimitris Sagonas

διαμορφωση περιβαλλοντοσ χωρου και εσωτερικεσ διαμορφωσεισ υφισταμενησ κατοικιασ στην τσαγκαραδα πηλιου

Ομάδα Αρχιτεκτόνων:

  • Σταύρος Γυφτόπουλος

  • Δημήτρης Σαγώνας

Κατοικία:
1. Στο υπόγειο χωροθετείται ο ξενώνας, πλήρως διαμορφωμένος, με πρόσβαση από το επίπεδο του ισογείου μέσω εσωτερικής κλίμακας. Ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται μέσω 3 φεγγιτών, ένας στο καθιστικό όπου κατασκευάζεται cours anglais λόγω της υπερυψωμένης στάθμης του εξωτερικού δαπέδου και δύο στο υπνοδωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο και δεδομένης της διάταξής τους, επιτυγχάνεται επίσης και φυσικός δροσισμός.
2. Στο ισόγειο, χωροθετούνται οι χώροι διημέρευσης (τραπεζαρία, καθιστικό και κουζίνα) καθώς και ένα wc επισκεπτών. Η κύρια είσοδος στο κτίριο γίνεται από την ανατολική πλευρά μέσω ενός ανεμοφράκτη (βλ. λεπτ. ΞΚ17, ΞΚ18). Δευτερεύουσα είσοδος για λειτουργικούς λόγους, κατα-σκευάζεται στη βόρεια πλευρά, παραπλεύρως της κουζίνας.
Σε δευτερεύοντα όγκο σε επαφή με τον κύριο και με εξωτερική πρόσβαση (Νότια πλευρά), το-ποθετείται η αποθήκη (μελλοντικό λεβητοστάσιο).
3. Στον όροφο, χωροθετούνται οι χώροι διανυκτέρευσης, με δυο υπνοδωμάτια και ένα λουτρό. Κατασκευάζονται επίσης δυο μπαλκόνια σύμμικτης (μέταλλο/ξύλο) κατασκευής για κάθε δωμάτιο αντίστοιχα.
Όλα τα σταθερά έπιπλα, (ντουλάπες, κρεββάτια, γραφεία, τραπεζαρία, τραπέζια, σύνθετα, διαχωριστικά κ.α.) σχεδιάζονται ώστε να υπάρχει μια ενιαία αισθητική αντιμετώπιση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Περιβάλλων χώρος:
Η έντονη κλίση του φυσικού εδάφους, οδήγησε στο σχεδιασμό μιας σειράς διαδοχικών επιπέδων κατασκευασμένα από σκυρόδεμα (εμφανές ξεπλυμένο) με αρμούς, σε συνδυασμό με πλατώματα διαμορφωμένου εδάφους. Στο άνω μέρος του οικοπέδου δημιουργούνται δυο χώροι στάθμευσης. Ανάμεσά τους σχεδιάζεται η είσοδος και το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κυρίως επίπεδο της εισόδου της κατοικίας. Περιμετρικά του κτιρίου σχεδιάζεται ένα λοξό ως προς τη χάραξη του κτιρίου τετράγωνο, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο δυο διαφορετικούς άξονες σχεδίασης βάση των οποίων διαμορφώνεται και ο υπόλοιπος περιβάλλον χώρος.